Followers

Wednesday, May 8, 2013

Akhirnyaa, Saya Lulus JPJ Test!

Alhamdulillah, itu saja yang mamkpu terucap dikala ini. Walaupun benda ni sudah seminggi berlalu, tapi rasa happy masih ada huhuhu. Yelah, test sekali lulus! hohoho! 

Owhh! jap-jap story mory dulu lah kan...
Dengan bangganya, 24/4/2013 yang lalu..pagi-pagi lagi bersiap. Hantar anak-anak ke sekolah. Ayah la yang hantar kan :P (padahal sebelum dapat lesen, saya la tukang drive anak-anak pegi sekolah. huhuhu)
Sebaik saja siap hantar anak-anak ke sekolah, kami pun bergerak ke PMJ. Sampai saja sana, saya cek nama..kata orang kaunter..tunggu saja dekat kerusi luar sana.

So tunggu punya tunggu..adalah 45 minit tunggu..di suruh pula kami berbaris ambil nombor. Tiba saja giliran saya, apa nombor? orang kaunter tu tanya..saya kata P.U 13. Okeh, lpeas mbil nombor saya terus ke litar.
Sampai di litar, tunggu pula dalam 30 minit. Memang jenuh lah menunggu..tunggu semua calon habis ambil nombor kan. Adalah seratus lebih masa tu. Saya siap beli minuman..mundar mandir..pegi parking kereta jumpa adik aqmal dengan ayah sekali.

30 minit kemudian, datang la pegawai jpj  bagi sedikit taklimat. Adalah dalam 2 puluh lebih minit taklimat..pastu bermula la ujian bukit. Oh! memang cuak sangatlah kan..berdebar sangat huhuuh dup dap dup dap! dalam hati saya memang struggle sangat untuk bertenang. Siapalah tidak takut fail kan. Sekali gagal, kena ulang test 130 owhhh! 
selain tu saya doa banyak-banyak, moga-moga lulus lah kan. Sian tau encik suami, terpaksalah cuti lagi kalau repeat test. So test bukit sudah dimulakan, nama orang pertama di panggil..perempuan lelaki..dua-dua sekali test. Lelaki tu selamat..tapi budak perempuan tu fail. Dia tak sampai dekat garisan kuning tu..diberipulak peluang kedua..memang tak sampai jugak..huhuhu kesian. Saya yang menengok dia pun turut sedih. Bukan setakat sedih saja, cuak meninggi jugak. Kalau saya senasib dia nanti macam mana kan? huhuhu

Tak lama lepas tu, nama saya pula kena pnggil. Ohh..tangan kaki menggigil! Tapak tangan sejuk! tapi perjuangan harus diteruskan! hohoho
Jadi saya sign nama dekat satu paper..Lepas tu Tuan JPJ suruh saya ke kereta yang sudah tersedia. Masuk saja kereta, baca sepotong doa. huhuhu..start engin, pastu jalan naik bukit..Alhamdulillah..lepas!
Senyum lebar hampir nak dekat telinga. hehehe tapi cover la kan, kalau tak malu jer..hukhuk

Ambil borang dekat pondok, lepastu ke ujian parking pulak.hehehe..nasib baiklah orang yang test sebelum saya dia park kereta memang ngam. Lurus saja..
JPJ suruh ambil kereta. Rasanya keadaan kereta kancil yang saya dapat sangat kesian. Bila pusing steering bunyi sana sini..mcm nak roboh. huhuhu...tapi alhamdulillah, lepas jugak. heheh tiga penjuru senang saja..hehehhe..cuma jgn lupa saja, jangan gerak sampai lebih 3 kali...ok!

Tengah boring2 tunggu test laluan. Ada sorang perempuan duduk di sebelah saya melekapkan tapak tangan didada. Saya tanya "kenapa? ok ka?" biasalah sy kepocih sikit..hehe
"Aduhh, nasib baik lulus..dapat lagi JPJ yang suka marah2" katanya..huhu
18/20 dia dpt.."syukurlah" kataku..pastu kami borak2 dengan kawan sebelah dia..kawan sekampung dia kot..pasal nampak mcm memang berkenal kenal. Dua2 orang dusun. :)

Tak lama lepas tu nama saya kena panggil. Nervous ok. dapat pulak kereta viva no 8.
Masuk saja kereta viva tu sy beri salam. "Selamat pagi Tuan" hehehe protokol habis..

Selesai cek 5 perkara tu, gerak. Tuan JPJ tu diaammm saja. Sepatah kata tiada. Saya pulak fokus kpd pemanduan. Sampai di traffic light berhenti sebab isyarat merah. Saya paling depan sekali, hijau saja terus masuk gear 1 turunkan hand brake. Aik! mati engin..start lagi, mula gerak mati engin lagik! Argghh..terbayang FAIL suda di depan mata. Start engin lagi, saya race sikit minyak barulah dia gerak. Fuh lega..huhuhu..lepas saja tu, semua sudah berjalan lancar. Masuk PMJ, dia kata saya ada buat 3 kesalahan.

1) Laluan. Makan jalan katanya..
2) Menukar gear..tidak ikut kelajuan. kadang ok kadang tak ok..huhuhu
3) mati engin masa traffic light..yela,..

Tapi over all saya memang dah ok katanya. hihihi..Alhamdulillah, saya turun saja dr kereta..senyum tak lekang lah. First try, lulus! Alhamdulillah! P sudah di tangan :)


 Ini pula FB PMJ

https://www.facebook.com/pages/PUSAT-MEMANDU-JESSELTON-SDN-BHD/157211367684417

Monday, February 18, 2013

Aqmal demam..



Lepas baik dari batuk2 haritu, adik sambung dgn demam..huhu
Makan pun tak, menyusu dan minum air jer..kesian dia..
Dah minum ubat demam..nasib baik jugalah dia minum..sebab ubat tu pun sedap :)
Tapi amik ika denagn abang..
Kuatkan semangat jer bawak kereta..
Semoga Allah permudahkan segala urusan duniawi ni..huhuhu
Semoga saya cekap memandu macam orang lain juga..
kadang2 jeles sangat dengan orang yang dah pandai memandu..huhuhu
tapi saya pun boleh pandai mcm org lain juga kan :)
InsyaAllah..demi anak2 dan suami..supaya tidak bergantung sangat dengan suami soal nak jalan sana sini..


Friday, February 15, 2013

Accident

Assalamualaikum..


Ntah macam mana boleh accident tadi :(
Kemalangan kecil tapi cukup untuk mematahkan semangat..huhu
Dah bagus nak parking, anak melalak dekat belakang kerusi..
Bpomm~! terlanggar tiang rumah :(..
Down sangat..mcm mana boleh terlanggar sedangkan boleh saja brek?

Seboleh bolehnya nak reverse kejadian tadi..
Tak payah masuk parking..parking jer depan rumah..
huhuhu..
Sedih sangatt..ya Allah..hati ni sedih sgt..mungkinka sebab terlalu sayang dgn kereta ni?
ya Allah..kurangkan perasaan kasih ini kepada harta benda dan lebihkan kasihku kepadaMu dan Rasulullah :(..

Wednesday, February 13, 2013

Memandu Part 2




Alhamdulillah, setelah sekian lama menyepi dari blog ni..
Akhirnya dapat juga update :)

Last time pegi ujian teori bahg 1 jpj..Dulu bertulis, sekarang berkomputer..
Alhamdulillah, lulus. Bolehlah, cukup makan..huhu
Ada rakan seperjuangan tak lebih tak kurang, dia dapat 41/50. Kesian budak tu..
kena repeat lah jawabnya..

Kalau baca2 dari blog2 rakan lain, ada yang repeat sampai 3 kali..
Nak lulus senang saja,buat latihan dekat buku undang2 memandu tu..memang konfirm lulus.
Sebab buku tu pun soalan yang berulang ulang.
Sesambil tu boleh buat praktis jpj yang boleh didownload dekat mana mana blog rakan :)

Kalau yang biasa memandu, senang jer lulus. Hihi..
Saya sendiri pun banyak tanya dekat suami, kalau melalui jalan, selekoh..sapa yang jalan dulu..
:)
banyakkan menghafal soalan bahagian c..sebab itu semua berkaitan undang2..tapi semuanya agak senang..
yang penting banyakkan latihan dekat rumah..
Insyaallah boleh lulus..hihi
ok la sampai di sini sahaja buat masa ni..

Monday, January 21, 2013

Belajar Memandu Part 1

Assalamualaikum :)..

Sekarang ni dalam proses nak ambil lesen memandu..
Kelmarin first time belajar memandu setelah lama tak pegang steering..
Memang sebelum ni dah pernah bawa kereta tapi sejak mengandung dan bersalin, semua dah lupa..huhuhu

Kelmarin test drive kawasan rumah, muka suami dah kelat..
hihih pasal tak boleh balance antara clutch dan minyak kereta..
Semangat nak belajar balik dah turun..huhu

Tapi tengah hari tadi test lagi sekejap, dah ok. Hhihi..
Clutch dan minyak dah pandai balance..
Jadi sekarang ni nak belajar kawal steering lagik..huhuhu
Parking belum pandai..pusing mana yang patut..huhuh
Semoga Diberikan kekuatan untuk terus bersemangat belajar memandu..
yang pasti tahun ni mesti dah ada lesen memandu.. :)
Insyaallah..
Ciayok2!

Wednesday, January 9, 2013

Senyum Seindah Adik


Assalamualaikum :)
Sebenarnya pics ni dah lama sikit..tapi ni jer yang gambar adik yang terbaru..hihih
Alhamdulillah, dah pandai jalan dah..cuma belum pandai lari2 lagi..hihi
Memanjat memang terrer..sakit jantung ibunya tengok..
Kadang bila dikejar, cepat2 dia panjat huhuh..


|



|



|



|



|



|



|



|

Tarraaaa~~ <(^_^)>




Semoga Allah berikan keredhaan kepada anak kecil dan anak2 yang lain :)
InsyaAllah..

Saturday, January 5, 2013

Prasekolah Dan Tadika

Assalamualaikum semua :)..
Semoga kita semua sentiasa dibawah rahmat dan lindungan Allah SWT..
2.1.2013 lepas, bermula sesi persekolahan anak2..
Sebagai ibu bapa, sangatlah exited hantar anak2 ke sekolah..hihi
Anak2 pun suka sangat2..mungkin sebab ini pengalaman baru bagi mereka :)..
Sampai disekolah abang, saya uruskan hal ehwal pembelian baju, buku dan name tag..
Abang nampak blur..saya nampak abg memerhati keadaan sekeliling..hihi
Murid2 yang lain ada yang menangis dan ada yang berdiam diri..

Selesai sahaja urusan pendaftaran, saya tinggalkan abg di sekolah..
Alhamdulillah, abang tak nangis pun :)

Lepas tu barulah hantar ika ke sekolah..hihi
Exited bukan main lagi anak dara seorang ni :)..
Bayar dalam RM62 jugaklah..hihi

Tapi gambar tiada pulak..nanti lah update :)
agak busy lately..sebab rutin harian suda berubah..

Jom Layan Lagi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...