Followers

Friday, April 1, 2011

Resepi Mee Sup Kota Belud

Baru jer tadi dapat copy resepi mee sup dari encik Holly..heheh thanks ya encik Holly ;)..
ni dia resepi tu..
Bahasa sabahan la katakan, saya copy jer bulat2 dari blog beliau..jadi sesapa yang faham, syukurlah..kepada yang tidak faham tanya jer..yang pasti memang sup ni nampak biasa, tapi sangat sedap ;)!

Mee Sup Key Bee....


Bahan - Bahan...

1. Mee basah/ mee wantan..(ikut suka)
2. Bawang Merah...
3. Bawang Putih...
4. Pati Ayam Maggi...
5. Daun Sup..
6. 1 ekor ayam. (Lagi banyak lagi sedap supnya)..
7. Garam..
8. Ajinomoto...
9. White peeper..
10. Air tawar bersih... hehehe

Cara - cara...

SUP...
1. Didihkan air dalam ½ periuk mengikut bilangan orang yang makan...
2. Masukkan satu ekor ayam yang sudah dibersihkan tanpa memotong ayam tersebut dan biarkan sehingga masak...
3. Masukkan bawang putih (tidak payah hiris... basuh saja)...
4. Masukkan daun sup...
5. Masukkan pati ayam... (ikut berapa orang makan)
6. Masukkan garam dan ajinomo secukup rasa...


Cara-cara tadi tu macam masak sup ayam biasa saja la... tiada yang special... tapi jangan pandai-pandai campur halia atau lihing ka... itu tidak perlu...

So, bila ayam sudah masak.... (ayam bulat)... keluarkan dari sup... kemudian sejukkan dengan cara biarkan saja di dalam dulang... Jangan masukkan dalam esbuk ataupun rendam dengan air... kalau gantung lagi bagus... biar air meniti...

Selepas ayam telah menyejuk... potong macam ayam potong-potong... hehe

Bawang merah pula hiris sehingga kecil2... dan goreng dalam kuali sehingga kemerahan... dan masukkan dalam mangkuk ~ Selesai untuk bawang merah...

MEE...

1. Didihkan satu periuk air tawar dalam periuk berasingan....
2. Rendam mee basah setelah air mendidih... (Cara ni menggunakan skill yang tinggi untuk memastikan samada mee tersebut telah direndam sepenuhnya dan kelihatan telah masak... alaa... macam rendam mee maggi bah... kalau macam licak sudah,... masak laitu...)... Tapi jangan biarkan sampai kembang la... kalau sudah dua tiga kali buat, mesti boleh agak sudah tu... hehe...
3. Rendam mee basah tadi dalam air masak yang sejuk supaya tidak terlalu kembang... kemudian masukkan ke dalam mangkuk...
4. Bubuh sedikit daun sup... Ayam yang telah dipotong-potong,.. Bawang merah... dan last sekali, taruk sup ayam....
5. Yang white peeper tu kalau mau taruk, taruk la... kalau nda minat, nda payah....

So, begitu la cara cara untuk membuat mee sup... Macam yang kana ajar sana Mee Sup Kota Belud di barisan numbur 3...

Selamat mencuba....

Sumber: http://kabashitor.blogspot.com/
Hasil gambar, ada dekat bawah tu haaa ;)!

13 comments:

  1. ba,sy cuba dulu la..

    ReplyDelete
  2. cuba ja..mmana tau ulih suda bikin kedai mi sup :P hehhe

    ReplyDelete
  3. Punya lama sdh sa cari ni resepi. Baru ni ari dpt... Tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq juga sebab sudi berkunjung ya :)

      Delete
  4. hoho thnx... mengidam mee sup kb nie.. lama x balik.. :)mo try nie..

    ReplyDelete
  5. huhu rdu ni...lama x blk biasa hjg bln 12 blk...punya lama mnahan rasa..di kl x sesedap mee ni..tq for resep..lama da cr ni..<3

    ReplyDelete
  6. kedai mee sup numbur 3 tu yg mana 1? banyak kedai me sup d kb skg..hihi

    ReplyDelete
  7. Yummm...yummm....siuli sdah sya Sabah hehehe

    ReplyDelete
  8. mee jenis apa yg paling sedap dibuat mesup?

    ReplyDelete
  9. Tq for resepi...mau buat dulu untuk bini..dia suka betul ni sup ayam kb...

    ReplyDelete
  10. Tq share ni resepi.cuba2 dulu buat.

    ReplyDelete
  11. Ba ngam lah ni belajar.lately mau makan meesup ayam KB.

    ReplyDelete

Jom Layan Lagi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...