Followers

Thursday, February 17, 2011

Kundasang Ranau





Lambat pula update harini..maklumlah tadi bz ya amat..cuci kain la, masak la, kemas rumah la..dan ect..ect :)
Haritu 18-19 dec 2010 ada berpeluang jalan-jalan dekat kundasang. Hari sabtu jam 7.30 pagi bergerak. Sepatutnya jumpa dekat stesen minyak petronas jam 7 pagi. Tapi oleh kerana lambat..terpaksa jalan sendiri. 2 kereta lagi dah bergerak jam 7 tu. Dorang ckp tunggu dekat pekan Nabalu. Yang pegi masa tu, saya, suami, ika, iqbal dan seorang adik perempuan saya. Ayah punya drive laju..huhu nasib baik tiada apa2 berlaku. Dalam perjalanan ada jugalah terserempak dengan kereta lain yan accident. Ayah pun slowkan kereta..hehe"nyawa hanya satu jer" katanya :P..tau tak per!

Sampai jer dekat pekan nabalu, terus jalan menuju ke homestay. Kira-kira jam 10 gitu akhirnya sampai gak..Dah lupa pulak nama homestay tu..Memang best sebab homestay tu suasannya sejuk sangat. Kalau nak sampai dekat sana mesti naik bukit..bukit yang agak curam juga la..huhustay dekat sana utk tengok2 dulu..pilih mana satu bilik yang kita nak. Kami pilih yang ada 4 katil..sesuai la kekdahnya dengan kami ni :D..
heheh..

Bincang2 punya bincang dengan abang2 ipar..dorang kata baik pegi Sungai Moroli, Kampung Luanti. Disinilah terdapat ikan yang boleh mengurut kekdahnye :D..heheh kalau nak tau lebih detail boleh pegi di link sini http://www.sabahtourism.com/en/destination/161-tagal-sungai-moroli-kampung-luanti-fish-massage/
Sampai jer dekat sana, parking punya payah. Terpaksa parking dekat tepi jalan jer..jangan jer kereta dikebas org suda..heheh
Masuk2 jer dekat kaunter kena bayar rm 7 ringgit satu kepala..anak-anak tak payah bayar..huhu
Sungai tu bukan dekat2 situ..kena lah jalan kaki 100meter dari kaunter. Sampai jer banyak sangat org menunggu turn rupanya. Setiap kumpulan 15 resit pembayaran boleh turun dekat sungai tu..tunggu punya tunggu turn akhirnya kami2 sekeluarga turun dekat sungai. Eh, sebelum tu ada la abg ipar beli makanan ikan dekat kaunter pemberian resit tu..2 bungkus makanan ikan tu kami share.. Setiap bungkusan makanan ikan tu berharga Rm 1.00 kalau tak silap. Sungai tu tak besar mana pun..ikan-ikan tu banyak sangat. Besar-besar pulak tu..hehe
Rupa-rupanya ikan tu tak nak datang dekat kita kalau tak bagi makanan..huhu ingatkan mesra pelanggan hahha :))...
15minit pun habis..15 minit jer? huhu bag saya memang rugi la..macam tak berbaloi jer.. :(
Ade pulak peristiwa..Si Iqbal buat onar..hahha~ ikan lemas la~~ Iqbal punya pasal sebab dia geram sangat dengan ikan2 yang dekat dengan dia tu. Dibalingnya dengan batu..huhu tapi ikan tak kenala..cuma ikan tu terkejut ya amat sampai dia lemass..huhu ikan2 dekat situ manja rupanya..tak boleh terkejut..nanti membawa padah!

Selesai jer kami terus menuju ke destinasi seterusnya..Kolam Air panas Poring..heheh
bayar dekat kaunter RM3 ringgit sorang..anak-anak kecil tak payah bayar. Dekat sini macam berbaloi sikit..sebab, RM 3 ringgit tu 2-3 jam pun boleh stay. Sebaik bayar tiket, kami menuju ke Air Terjun kKipungit. 200meter perjalanan, berpeluh..terbakar juga lemak ni sikit :D..heheh berbaloi juga la..boleh mandi manda dekat air terjun tu..airnya pula sangatlah sejuk..hehe

bersambung~~

No comments:

Post a Comment

Jom Layan Lagi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...