Followers

Wednesday, February 16, 2011

Karenah Anak-Anak











Hari ini, lepas solat subuh pastu sambung tido
balik heheh~ yang bangunkan tu pun encik suami huhu..

Nasib baik semalam dah ready masak untuk pagi ni. Bangun jer dari tido tu terus panaskan lauk dengan nasi sekali..saya tanya suami, "ayah nak masak lauk lain lagi ker"? dia kata tak per la, cukup la tu"..hehe best jer masuk telinga ayat tu :P..lepas jer ayah bersiap pg keja, cuci kereta sekejap..bukan cuci tau..cuci muka kereta jer..siram-siram sket..

Maka bermula la tugas-tugas harian :D..anak-anak tengah layan Oggy And Cockroaches, saya amik kesempatan kemas rumah, cuci piring, update diary, tulis memo..Dah siap semua, baru mandi..huhu sebenarnya kalau saya busy sangat, anak-anak suka layan youtube. Saya memang selalu bukakan dorang nasyid kanak-kanak, layan lagu Aplhabeth, Hijahiyah dan macam-macam lagi la..yang paling penting sekali, sentiasa dipantau. huhu..

Apa anak-anak suka?

1) Main Game:- Tak sah kalau tak main game si Iqbal ni. Macam-macam game ada, neorageX la, supermario la, superTux la..haa game arena pun Iqbal main. Kalau nak listkan semua, memang banyak sangat..tapi saya dah taubat dah..saya deleted semua yang tak berapa dia main. Sekarang ni tinggal game mario forever, superTux, Extreme super Tux, Pacman dan HedgeWars. Hehe ala cukop la tu kan..

2) Online Education:- Such as http://boowakwala.uptoten.com, http://www.starfall.com, dan http://www.kidzui.com/..boowa and kwala tu dari kecik lagi Iqbal suka. Dari umo 1plus lagi. Memang best website tu. Kalau korang nak, cuba la buka :) ..free jer. Star fall tu pula, lebih kepada learning abc, baca suku kata, membaca..memang lengkap la..sampai anak pandai membaca. Kidzui tu, ada 6-7 education games sana. Macam-macam ada..menyanyi boleh, tengok tv kanak-kanak boleh.. :) ..hanya di hujung jari kita jer..eh tak juga, mesti ade internet jugak kan baru boleh jalan :D

3) Tengok kartun, movie dan layan lagu:- Anak-anak suka layan Oggy And Cockroaches, Tom And Jerry, Studio Gibli nyer kartun macam My Neighbour Totoro, The Cat Return,Ponyo.
Movie pulak, anak-suka Chipmunks, Mr Bean, Monster Inc, Toy Story. Lagu pula, saya yang bukakan..sebab memang dorang layan jer..mcm lagu Katy Perry tu Hot And Cold :P..hahaha mesti ikut nanyi. Si adik siap goyang badan. Jangan jer goyang Inul suda :D..kuikuikui

4) Kalau bukan main, main kejar-kejar, main bola dalam rumah..kalau bab main jer, tak payah cakap..semua la termasuk kacau piring-piring, mangkuk, periuk..panjat sini panjat sana..huhuh dibelikan mainan dah hilang entah kemana. Tak sah kalau satu jer yang dibelikan, nanti si adik berebut dengan abangnya. Huhuh..kalau kereta mainan yang dibeli, adiknya si iqa pun nak..terpaksa la belikan dua-dua..adik pompuan ni main kereta? abislah..

5) Bergaduh jer...dah la 2 orang jer tak sah kalau tak bergaduh. tapi yang bagusnya Abangnya Iqbal selalu mengalah..ni adik yang bising. Kadang2 kalau dengar anak-anak tengah berbual, "si adik ckp. "apa tu abang"?abangnya boleh buat derk jer?..huhu tapi yang paling kesiannyer tu, bila adiknya tido..si abang tu usaha kejutkan adik dia sebab si abang tu sunyi..huhu. adik dia bergerak sikit, si abang cepat-cepat pasang lagu Cat Kingdom.. :) dan begitu juga sebaliknya..

Memang best ada anak-anak ni..walau peningkan kepala, mereka juga yang ceriakan kita kan? ;)..

No comments:

Post a Comment

Jom Layan Lagi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...